İstanbul tarihi yerleri açısından çok zengin bir şehirdir. İstanbul, Rumlar, Romalılar ve Osmanlılar da dahil olmak üzere birçok uygarlığı etkileyen zengin ve çeşitli bir tarihe sahiptir. Bu kadar çok gezilebilecek yeri olan bu şehirde sizin işini kolaylaştırmak için İstanbul gezi rehberi niteliğinde sizin için İstanbulda gezilecek yerler listesi hazırladık. İstanbulda gidilecek mekanlar olarak 25 yer belirledik. Bundan dolayı gezilecek yerlerin birçoğu tarihi mekanlardan oluşmaktadır.
Tarihsel önemi kentin yemeklerine, mimarisine ve mekanlarına yansımaktadır. İstanbul uzun ve renkli bir tarihe sahip ve sayısız kültürel etkinlikler bulunmaktadır. Görkemli binaları izlemekten, müzeler ile Boğazlar arası gezintilerden alışverişe, yemek ve unutulmaz gecelere kadar İstanbul’da gezilebilecek ve ziyaret edilebilecek pek çok harika yer var. İşte İstanbul ‘un en güzel yerleri …
İstanbul ‘da Gezilecek Yerler
1- Ayasofya
Ayasofya, 500’lerde inşa edildiğinde dünyanın en büyük binalarından biriydi. Ayasofya İstanbul ‘da kesinlikle görülmesi gereken bina tasarımlarını ve uygulamalarını etkileyen gerçek bir mimari şaheser. Aslında bir Ortodoks Katedrali idi. Daha sonra bir Katolik Katedrali’ne ve daha sonra da yıllarca kentin ana camisi olarak hizmet veren bir Osmanlı Camisine dönüştürüldü. Her din Ayasofya’da çarpıcı izler bıraktı. Bugün müze kullanılmaktadır. Genellikle dünyada Bizans mimarisinin en muhteşem örneklerinden biri olduğu söylenir. 1500 yıla yakın geçmişiyle ve ihtişamıyla Ayasofya’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
2- Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camii, İstanbul’un en ünlü yerlerinden biridir. 1600’lü yılların başında inşa edilen cami, gurur ve meydan okuma gösterisi ve Perslerle olan bir savaşı kaybettikten sonra İstanbul’da Osmanlı gücünü yeniden canlandırma yolu olarak inşa edildi. Daha eski bir Bizans sarayı üzerinde duran güzel binada altı minare, beş büyük kubbe, birkaç küçük kubbe, süslü vitray ve çarpıcı döşemeler bulunur. İslam ve Bizans Hristiyan özelliklerinin bir karışımı ile klasik dönemden gelen son büyük cami olarak düşünülmektedir. Halen aktif bir İslami ibadet yeri olan cami aynı zamanda turistlere de açık.
3- Topkapı Sarayı
Muhteşem ve büyük UNESCO listesindeki Topkapı Sarayı, 1400’lerin ortalarında inşa edildi. Daha önce sultanlara ve siyasi yaşamın merkezine ev sahipliği yapan saray, 5.000 kişiye aynı anda barınma imkanı sağlayabiliyordu. Bir zamanlar dünyanın en büyük saraylarından biri, her sultan tarafından eklenen çeşitli binalardan oluşmaktadır. Orta Doğu mimarisinin güzel bir örneği geniş avlulara, büyük kapılara, havuzlara ve yüzlerce odaya sahiptir. Detaylar muhteşem oymalar, vitray ve çinileri ile zengin. Sarayda da çeşitli sergiler var ve İstanbul’un en popüler turistik yerlerinden biri.
Topkapı Sarayı’nda Çin ve Japon seramikleri, peluş mobilyalar, hazineler, silahlar, kıyafetler ve daha fazlasını içeren çeşitli sergileri görebilirsiniz. Daha saygın eşyalar arasında Kaşıkçı Elması, Peygamber Efendimize ait bir Kılıç, Hz. Osman’ın şehit edilirken kanının damladığı Kuran ve Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman gibi Osmanlı padişahlarına ait birçok kılıç, kıyafet ve eşyaları görebilirsiniz. Bütün bunları bir arada görebilmek için Topkapı Sarayı da İstanbul’da gezilmesi gereken yerler arasında yerini alıyor.
4 – Yerebatan Sarnıcı
Halk arasında Yerebatan Sarayı olarakta bilinen Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un sarp caddelerinin altındaki en eski antik yeraltı sarnıcıdır. 6. yüzyılda kentin sarayı ve diğer önemli binalar için su sağlamak için kullanıldı. Yaklaşık 9.800 metrekaredir. Çok büyük miktarda su tutabilse de, bugün yalnızca küçük bir miktar zemini kaplamaktadır. Tavan, bir kısmı eski oymaya sahip büyük sütunlarla desteklenmiştir ve çatıda kemerler ve çapraz biçimli tonozlar vardır. Sütunların altına yerleştirilmiş Medusa kafaları ve Atmosferik, fotojenik ve biraz ürkütücüdür!
5 – Süleymaniye Camii
Mimar Sinan’ın Kalfalık eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii İstanbul’un yedi tepesinden birini taçlandırıyor. Ayrıca Şehrin simge yapılarından biri olan Süleymaniye Camii İstanbulda gidilecek mekanlar içerisinde ilk sıralarda yer alıyor. Osmanlı camilerinin en büyüğü olmasa da kesinlikle en büyük ve en güzellerinden biri. İçine girdiğinizde manevi havayı çok rahat bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Ayrıca Caminin avlusunda ve yakınlarında Mimar Sinan’ın ve Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarı bulunmaktadır. Maneviyatının yanında Camii tam bir sanat eseri. İstanbul’u gezerken mutlaka uğramanız gereken bir yer.
6 – Galata Kulesi
Ortaçağ Galata Kulesi, 1340’ların sonlarında Cenevizliler tarafından inşa edildi. Romanesk bir tarzda inşa edilen kule, neredeyse 67 metre (220 fit) yüksekliğinde duruyor. Çok uzaklardan görülebilen dokuz katlı bina, İstanbul silüetinde öne çıkan bir özellik. Yuvarlak kule, konik bir çatı ile örtülmüştür. Yangınları tespit etmek için bir gözetleme noktası olarak kullanılmıştır. Şehrin en önemli sembollerinden biri olan Galata Kulesi bugün İstanbul’un panoramik manzarasını görmek isteyen ziyaretçilere açıktır. İstanbul’un önemli binalarının birçoğunu yüksek konumunuzdan kolayca görebileceksiniz. Harika manzaralı lezzetli bir yemek için restoranda bir yemek yiyebilirsiniz. Hızlıca bir şeyler atıştırmak istiyorsanız bir kafe de bulunmaktadır.
Ayrıca Galata Kulesinden İstiklal Caddesine giderken mutlaka Dünyanın ikinci Türkiye’nin ise ilk metrosu olan Tünel’i kesinlikle kullanmalısınız.
7 – Kapalı Çarşı
İstanbul Kapalıçarşı, dünyanın herhangi bir yerindeki en büyük ve en eski kapalı çarşılardan biridir. Genellikle dünyanın ilk alışveriş merkezlerinden biri olduğu söylenen devasa alışveriş kompleksi, tarihini 1400’lere kadar izleyebiliyor. Orinal olarak, iki ayrı bina vardı, ancak etraflarında dükkanlar ve tezgahlar kurulunca sonunda büyük bir alışveriş bölgesi oluşturdu. Kapalıçarşı’da giysiler, ipek, seramik, kristal, takılar, silahlar, baharatlar,lokumlar,tatlılar ve kitaplar gibi alınabilecek birçok şeyi kolaylıkla bulabilirsiniz. Bugün pazarda 60’dan fazla kapalı yürüyüş yolu ve 4.000’den fazla dükkan bulunuyor. Özellikle İstanbul’dan hediyelik eşya almayı düşünüyorsanız Kapalıçarşı alışveriş için kesinlikle harika bir yer!
8 – Miniatürk
2003’ten beri açık olan Miniatürk, Türkiye’nin dört bir yanından ünlü yer ve yapılara ait 100’den fazla doğru ve ayrıntılı küçük ölçekli yapılara ev sahipliği yapıyor. Ülkeye genel bir bakış atmak ve daha önce bilmediğiniz önemli yerler hakkında bilgi edinmek için harika bir yer. Dünyanın en büyük minyatür parklarından biri olan Miniatürk, hem açık hem de kapalı alanları ve su yolları ile birlikte yaklaşık 60.000 metrekareyi kapsar. İstanbulda gezilecek yerler arasına mutlaka Miniatürk’ü eklemelisiniz. Her yaştan insanın hayal gücünü yakalayacağından emin olabilirsiniz ve çocukları bir kaç saatliğine götürmek için harika bir yer.
9 – Büyükada
Büyükada, Marmara Denizi’ndeki bir ada grubu olan Adalar’ın en büyüğüdür. Yaklaşık beş kilometrekarelik etrafı saran ada, yürüyerek veya bisikletle dolaşmak kolaydır. Adaya servis araçları hariç, motorlu taşıtlardan girmesi yasaktır. Adada, eski dini binalar ve zarif konaklar da dahil olmak üzere çeşitli cazibe merkezleri vardır ve ayrıca muhteşem manzaralar sunan iki tepe vardır. Eşinizle veya sevgiliyle İstanbul’da gezilebilecek en iyi yerlerden biridir. Büyükada fayton turları ve bisiklet gezintileri ile meşhurdur.
10 – Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı İstanbul’daki Saray gibi Saray olan tek Saraydır. Yani Topkapı Saray’ında ve Yıldız Saray’ında belki saray havasını yakalayamayabilirsiniz fakat Dolmabahçe Sarayı hala ihtişamını koruyor. İçeri girdiğinizde kendinizi gerçek bir sarayda olduğunuzu hissediyorsunuz.Saray en az 285 oda ve 43 salon içermektedir. 1856 yılında Sultan Abdülmecit’in yaptırdığı temelde, gerileyen Osmanlı İmparatorluğu’nun gayet iyi olduğunu kanıtlamak için inşa edilmiştir.
Bununla birlikte, aşırı miktarda altın varak, kristal ve mermer kullanımının kanıtı olarak hiçbir harcamadan kaçınılmamıştır. Belirgin anahtar özellikler Baccarat kristal merdiven, ana banyo ve 4.5 tonluk avizesi ile tören salonu. İstanbulun gezilecek yerleri arasında kesinlikle Dolmabahçe Sarayı’na da mutlaka yer ayırmalısınız.
11 – Eyüp Sultan Camii
Haliç’in yakınında bulunan Eyüp Sultan Camii, İslam inancının takipçileri için son derece önemli bir camidir. Ebu Eyub el Ensari’nin kabri ve türbesi caminin avlusundadır. Eyüp El Ensari Peygamber efendimiz’in sadık bir arkadaşıdır ve Peygamberimiz onun evinde misafir olmuştur. Bundan dolayı Eyyüp Sultan türbesi İstanbul’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Türbesi birçok güzel İznik çinisiyle süslüdür. Camii geleneksel olarak yeni Osmanlı padişahları için taç giyme törenlerinin yapıldığı yerdi. Bugünkü cami 1800’lerin başında inşa edildi.. Müslüman olmayan ziyaretçiler kompleksin etrafına bakabilir, ancak saygıyla giyinmeyi hatırlamaları gerekir.
Ayrıca Eyyüp Sultan Camii özellikle Cuma günü sabah namazlarının birlik ve beraberlik içinde kılınmasıyla ünlüdür. Cuma günleri sabah namazından sonra cemaate ücretsiz çay ve simit ikram edilmektedir. İstanbul’u gezerken cuma günkü programınıza Eyyüp El Ensari’nin Türbesini ziyaret etmeyi ekleyebilirsiniz.
12 – İsfanbul
Daha önce Vialand denilen İsfanbul, ailenin tüm üyelerini memnun edecek, heyecan verici bir tema parkı. Hızlı ve eğlenceli, irili ufaklı her türlü oyuncak var. İstanbul’a geldiğinizde kesinlikle görülmesi gereken yerler arasındadır. İsfanbul Disneyland benzeri bir yapıda oluşturulmuştur. İçerisinde “Bir zamanlar İstanbul”, “King Kong”, “360” ve “Adalet Kulesi” gibi birçok eğlenceli ünite bulunmaktadır. 100’den fazla mağazada çeşitli ürünler satan ve açık ve kapalı alışveriş mağazaları bulunur. Alışveriş merkezinde çeşitli cazibe merkezlerine ev sahipliği yapan bir kapalı hayvanat bahçesi, sinema ve modern ve iyi donanımlı bir spor merkezi bulunmaktadır. Tema parkı ve alışveriş merkezi boyunca iyi bir yiyecek ve içecek seçkisi bulacaksınız. Parkta aileler, arkadaşlar ve çiftler için eğlenceli imkanlar sunulmaktadır.
13 – Kız Kulesi
İstanbul’un silüetinde ikonik bir simge yapı olan Kız Kulesi, dördüncü yüzyıla kadar uzanan zengin bir tarihe ve şöhrete ve efsaneye sahiptir. İstanbul’un Asya yakasında küçük bir adacık üzerinde bulunan kule, keşfedilmeye değer ilginç bir geçmişe sahip. Kızkulesi, Üsküdar semtindeki Salacak semtinde , Boğaz’ın güney girişinde yer almaktadır. Bugün Kızkulesi’nde çok popüler şık bir restoran ve kafeterya bulunmaktadır. Özellikle geceleri Boğaz ve şehrin 360 derecelik manzarasını seyredebilirsiniz. İstanbul’un Avrupa yakasındaki Kabataş mahallesinden ve Asya yakasındaki Salacak mahallesinden belirli zamanlarda kuleye giden birkaç servis botu vardır .
14 – Ortaköy Camii
Boğaz’ın yanında Ortaköy iskele meydanında oturan ve bir köprüye yakın olan Ortaköy Camii, İstanbul’un en güzel ibadet yerlerinden biridir. Ortaköy Camii 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir . Caminin boğazın ve boğaz köprüsünün kenarında olması ayrıca boğazın karşısındaki manzaralar çok etkileyici. İç kısımlar çok etkileyici detaylarla güzel.
15 – Taksim Meydanı
Taksim Meydanı, İstanbul’un en hareketli hareketli yerlerinden birisidir. Ayrıca Taksim Meydanı İstanbul’un sembol mekanlarından biridir. O yüzden İstanbul da gezilecek noktalar arasında yer almaktadır.Genellikle modern İstanbul’un kalbi olarak adlandırılan hem yerli hem de turistler arasında popüler. Çok sayıda harika konaklama tesisinin yanı sıra çok sayıda mağaza, restoran ve kafe bulunmaktadır. Aynı zamanda önemli bir ulaşım merkezidir ve büyük bir kültür merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Büyük meydan, birçok geçit törenine ve kutlamaya ev sahipliği yapıyor.
16 – İstiklal Caddesi
Bu hareketli cadde , geleneksel kültür ve batı markalarının mükemmel bir karışımı olan birçok dükkanlara, butiklere , restoranlara ve kafelere ev sahipliği yapıyor . Bu caddede yürüyüp kendinizi en modern haliyle İstanbul’da günlük modern hayata sokabilirsiniz. Ayrıca bu modern şehri zevkli bir şekilde keşfedebilmeniz için iyi havalarda canlı otobüs görevlilerinin tadını çıkarabilirsiniz.
İstanbul gibi bir metropolde birden fazla ulaşım seçeneği var. Ancak bunların bir kısmı nostalji için kullanılmaktadır. İstiklal Caddesi’nde restore edilmiş 19. yüzyıl kırmızı tramvayları denemelisiniz.
17 – Sent Antuan Kilisesi
İstiklal Caddesi’ndeki Sent Antuan Kilisesi, hem İstanbul’daki en büyük Katolik kilisesi hem de şehirdeki en büyük Katolik cemaatine ev sahipliği yapıyor. Bu kırmızı tuğla kilisenin inşaatı 1906 yılında başladı ve İstanbul’da doğan mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlandı. 1912’den beri ibadete açık olan kilise, İtalyan rahipler tarafından yönetiliyor ve kırmızı cephesi ve vitraylarıyla dikkat çekiyor. Bu binalar caddede ilk betonarme binalar olma özelliğini taşıyor.
18 – Rumeli Hisarı
Rumeli Kalesi olarak da bilinen Rumelihisarı, yaklaşık 16 dönümlük yüksek duvar, kule ve yeşil alan içeren bir kaledir. İstanbul Boğazı’nın en dar kısmında İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan bu bina, dört ay boyunca 1452’de Osmanlı Sultan II. Mehmet tarafından Konstantinopolis’e son bir saldırı ve sonunda Bizans İmparatorluğu’nun çöküşüne hazırlık amacıyla inşa edilmiştir. İç yapıların çoğu şehre bir dizi yıkıcı depremden sonra ciddi hasar gördü. Bugün, Rumeli hisarı bir açık hava müzesi olarak halka açık ve amfitiyatrosunda sık sık konser ve performanslara ev sahipliği yapıyor.
19 – Belgrad Ormanı
13.590 dönümlük (5.500 hektar) örtülü olan dev Belgrad Ormanı, kaotik şehir sokaklarından kaçmak ve doğada vakit geçirmek için harika bir yerdir. Belgrad’ın Osmanlılar tarafından ele geçirilmesinden sonra bölgede sona eren çok sayıda Sırp’ın ismini alan orman, dağılmış eski yerleşim yerlerine ait. Ormanın kalbinde bataklık bulacaksınız ve dokuz doğa parkı var. Ormanda çok sayıda canlı ve çeşitli bitki türleri yaşamaktadır. Yürüyüş ve koşu dahil birçok eğlence ve egzersiz imkanı bulunmaktadır.
20 – Emirgan Parkı
Emirgan Parkı, 117 hektarlık bir alanı kaplayan ve etrafı yüksek bir duvarla çevrili. İstanbul’daki en büyük parklardan biri. Arazi bir zamanlar selvi ağaçları ile kaplıydı ve arazi yıllar içinde birçok mülk sahibinden geçerek nihayetinde 1940’larda halka açık hale geldi. Birçok bitki ve çiçek türüyle dolu hoş park, iki süs havuzuna ve üç güzel konaklara sahiptir. Popüler bir eğlence mekanı, koşu parkurları, yürüyüş parkurları, yemek ve içmek için yerler var.
21 – İstanbul Modern Sanat Müzesi
2004 yılında kurulan, İstanbul Modern Sanat Müzesi (İstanbul Modern olarak da bilinir), Türkiye’de ilk modern ve çağdaş sanat müzesidir. İnsanları modern sanat dünyasına tanıtmayı ve insanların sanata aşık olmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Tanınmış ve gelecek olan Türk sanatçıların ve yabancı sanat eserlerinin eserlerini sergileyen hem kalıcı hem de geçici koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Koleksiyonlar, ülkenin çeşitli mirasını ve kültürlerini gösterir. MoMa ve Pompidou Center da dahil olmak üzere dünya çapında ünlü sanat kurumları ile düzenli işbirlikleri var. Müzede ayrıca fotoğraf galerisi, kütüphane, sinema, hediyelik eşya dükkanı ve kafe bulunuyor. Müzede edebiyat, film, resim, mimarlık vb. İle ilgili olanlar da dahil olmak üzere çeşitli yaratıcı etkinlikler düzenlenmektedir.
22 – İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
Bilim meraklılarının ilgisini çeken bu müzedeki didaktik sergi, bilim ve teknolojideki İslami gelişmelerin Avrupa’dakilere öncülük ettiğini ve etkilediğini öne sürüyor. Müze, astronomi, matematik, coğrafya, fizik, savaş ve diğerleri arasında kimya da dahil olmak üzere onbeş bilimsel alanı kapsamaktadır. Sergilenen eserlerin neredeyse hiçbiri gerçek tarihi eserler değil, bunun yerine Frankfurt Üniversitesi Arap ve İslam Bilimleri Enstitüsü tarafından müze için yapılmış tarihi alet ve araçlar yeniden inşa edilmiştir.
23 – Bebek
Bebek turistler listesinin başında olmayabilir ancak İstanbul’un yerlileri için popüler bir yer. Atmosfer enerjik, özellikle de hafta sonları bölgede çokça eğlenebileceğiniz yerler var. Tarihi mahalle Boğaz’ın yanında yer almaktadır ve Osmanlı döneminden beri popüler bir yerleşim bölgesi olmuştur. Kıyı boyunca birçok büyüleyici bina var. Bölgede Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinden biri bulunmaktadır. Hoş bir mesire yeri vardır ve birçok birinci sınıf butik ve lokanta bulunmaktadır.
24 – Çamlıca Tepesi
Çamlıça Tepesi, İstanbul’un en yüksek tepelerinden biridir ve yerlilerin gözde eğlence ve dinlenme yeri olan güzel bir parka sahiptir. Ancak az sayıda turist tepeyi ziyaret eder. Şehrin Asya yakasında bulunan Çamlıca Tepesi, Boğaz’ın, Haliç’in ve İstanbul’un hem Avrupa hem de Asya bölgelerinin muhteşem manzaralarını sunuyor. Halka açık parkın keyfini çıkarmak ücretsizdir ve çok sayıda yeşillik, çiçek, çeşme ve büyüleyici çayevlerine ve kafelere ev sahipliği yapmaktadır. 2016 yılında inşa edilen yakındaki Çamlça Camii, muazzam bir yapıdır; Gerçekten de, Küçük Asya bölgesindeki en büyük camilerden biri. Birkaç ünlü Türk yazar, yapıtlarında tepeye başvurdular.
25 – Panaroma 1453
Panorama 1453 Tarih Müzesi‘nde İstanbul’un fethi sırasında gerçekleşen savaşlar, orijinal minyatürler, gravürler ve savaşın resimleri ile gösterilmiştir. Fetihlerin bugünkü perspektiften tasvir edildiği serginin sonunda, İstanbul’un fethinin panoramik görüntüsünün sergilendiği bir platform bulunmaktadır. Bu platform 2350 metrekarelik bir alanı kapsıyor ve görüntü 38 metrelik bir yarım küreye uygulandı. Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni dünyadaki diğer panoramik müzelerden farklı kılan şey , üç boyut hissi veriyor olması.
Ayrıca müzede bir Helikopter Simülasyonu bölümü var. Bu simülasyon 3D helikopter ve gerçekçi rüzgar , yağmur , kar ve dokunuş efektleri ile zenginleştirilmiş bir kara çekiminden oluşuyor.
Ben İstanbul’a gelecek yabancı arkadaşlarıma öncelikle Topkapı ve Dolmabahçe Sarayı’nı görmelerini tavsiye ediyorum. Mimarimizin önemli başyapıtlarından birkaçı. Bunun yanında tarihi camilerimiz de Türk mimarimizin önemli eserlerinden. Kesinlikle görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabi keşke daha iyi koruyabilseydik dediğimiz yerlerin sayısı da az değil
İstanbul çok muhteşem bir şehir. Çeşitli seferlerde gezmek için geldik. Ama gezmelerimiz bilinçsiz oldu. Sizin verdiğiniz öneriler doğrultusunda gezme yapmak aslında çok iyi olur. Bir daha ki gelmemde bilgilerinizden faydalanacağım
Bilmeyenler için nasıl gidilir? nasıl girilir? gibi ayrıntılı bilgiler İstanbul ‘a yeni gelenler için faydalı olur.
Çok teşekkürler.