En İyi El Dezenfektanı Hangisi? Katı Sabun,Sıvı Sabun,Kolonya,Hastane Dezenfektanı Karşılaştırma

En iyi dezenfektan hangisi

Koronavirüs’ününde yayılmasıyla insanlar en iyi el dezenfektanı hangisi? olduğunu araştırmaya başladılar. Acaba hangi dezenfektanla elimizi temizlersek daha hijyen olur? En güçlü, en etkili dezenfektan hangisi? Sorularının cevaplarını aramaya başladılar. El dezenfektan tavsiyesi isteyen kişiler için Youtuber Uras Benlioğlu kanalında bir test videosu yayınladı. 600 kolonya, 800 kolonya, jel dezenfektan, sıvı dezenfektan, katı sabun ve sıvı sabun arasında bir karşılaştırma yaptı. Bu dezenfektanlar içerisinde virüslere ve bakterilere karşı en etkili dezenfektan hangisi olduğunu hijyen ölçüm aletiyle test etti.

Not: Teste başlamadan önce teste tabi tutulacak herkes bolca telefonlara,klavye,Mouse, futbol topu ve kapı kulpu gibi yerlere dokunarak ellerinin yeterince kirlenmesini sağladılar.

600 Kolonya Dezenfekte Testi

600 Kolonya demek içerisinde %60 alkol ve %40 diğer aromalar ve etken maddeler kullanıldığı anlamına gelmektedir. Bundan dolayı 80 derecelik kolonyadan daha az temizleme etkisi göstereceği beklenmektedir. Uzmanlarda korona virüsünden korunmak için en az 800 kolonya kullanmanızı tavsiye ediyorlar.

Temizlemeden ÖnceTemizledikten SonraÖncesi ve Sonrası FarkTemizleme Oranı
651216774835%74

800 Kolonya Dezenfekte Testi

800 kolonya testimizde de deneydeki kişi elini 20 saniye ovalayıp alkol tamamen kuruyana kadar beklenildi. %78 gibi bir temizleme oranı yakaladı.

Temizlemeden ÖnceTemizledikten SonraÖncesi ve Sonrası FarkTemizleme Oranı
540511734232%78

Hastane Dezenfektanı Testi

Deneydeki bir farklı kişi bol miktarda sıvı hastane dezenfektanı kullandı ve eli kuruduktan sonra tekrar hijyen miktarı ölçüldü. Fakat hastane dezenfektanı kullandıktan sonra elde kaygan bir his oluşmaktadır. Dr. Oytun Erbaş’ın dediğine göre dezenfektanların içerisindeki gliserinden dolayı ele partikül yapışabilmektedir. Bundan dolayı 800 kolonya kullanmanızın daha sağlıklı olacağını önermektedir.

Temizlemeden ÖnceTemizledikten SonraÖncesi ve Sonrası FarkTemizleme Oranı
900028786122%68

Jel Dezenfektan Testi

Jel dezenfektanı kullanan kişide elini 20 saniye boyunca dezenfekte etti. Fakat jel dezenfektan diğer dezenfekte ürünleri kadar beklenen performansı göstermedi.

Temizlemeden ÖnceTemizledikten SonraÖncesi ve Sonrası FarkTemizleme Oranı
1226792017066%44

Katı Sabun Dezenfekte Testi

Katı sabun kullanılırken eller Korona Virüsünden Korunma Yolları makalemizde belirtilen şekilde en az 20 saniye boyunca sabunlandı. Katı sabun test edilen ürünler içerisinde en iyi dezenfekte performansını gösterdi.

Temizlemeden ÖnceTemizledikten SonraÖncesi ve Sonrası FarkTemizleme Oranı
1212825811870%98

Sıvı Sabun Dezenfekte Testi

Sıvı sabun kullanılırken eller uzmanların tavsiye ettiği şekilde makalemizde belirtilen şekilde en az 20 saniye boyunca sabunlandı. Sonuç olarak Katı sabundan sonra en iyi etkiyi sıvı sabun gösterdi.

Temizlemeden ÖnceTemizledikten SonraÖncesi ve Sonrası FarkTemizleme Oranı
934213957947%85

Sonuç : En İyi El Dezenfektanı Hangisi?

Bakıldığı zaman bu ürünlerin hepsi belli oranlarda bir temizlik sağlıyor. Fakat en iyi ve en etkili sonucu %98’lik temizleme oranıyla katı sabun gösterdi. Ellerin içerisinde doğal bakteriler ve ter gibi faktörler olduğu için %100 gibi bir temizleme oranı yakalamak mümkün değil. Fakat katı sabun hemen hemen bu orana yakın bir dezenfekte gerçekleştirdi.

Katı sabundan sonra %85’lik dezenfekte oranıyla sıvı sabun ön plana çıktı. Sabunların diğer dezenfekte ürünlerine göre bu kadar iyi sonuç vermesinin sebebi mikropların elimizden suyla birlikte akıp gitmesidir.

Eğer imkanınız varsa korona virüsüne karşı sabun kullanmanız sağlığınız açısından tavsiye edilen en etkili dezenfekte aracı olacaktır. Fakat dışarıdaysanız ve imkanınız yoksa 800 kolonya ve hastane dezenfektanı da kullanabilirsiniz. Sonuç olarak burada test edilen bütün ürünler belli oranda bir temizleme sağlıyor.

İsterseniz Dünya Sağlık Örgütü’nün formülüyle Evde Doğal El Dezenfektanı Nasıl Yapılır? makalemize de buradan

Bu testi yapan farklı kişilerde ve farklı yaş gruplarında farklı sonuçlar çıkabilmektedir. Ama bu araştırmada şunu net bir şekilde gördük ki Sabun dezenfekte konusunda diğer ürünlere göre lider durumda olacaktır.

Makalenin içeriğini hazırlamamızda kaynak olarak kullanılan Uras Benlioğlu’nun Mikrop Avcısı programı kapsamında hazırlamış olduğu “En İyi El Dezenfektanı Hangisi” adlı videoyu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık