Amd mi Nvidia mı? Hangi Marka Ekran Kartı Daha İyi?

Amd-mi-Nvidia-mı-ekran-karti-tavsiye

Amd mi Nvidia mı ? bir diğer deyişle Ati mi Nvidia mı ? Öncelikle bu durumu bir takım, bir parti tutar gibi rekabet düzeyine getiren kullanıcılar var. Sanki o firmanın çalışanıymış gibi birisi diyor ki “yok Amd çok ısınıyor rezalet bir kart” diğer diyor ki “ Nvidia sorunlu kartlar çıkarıyor” vb. Aslında bunların hiçbirisi yok. Bir kişi Amd’yi yerin dibine sokmaya çalışıyorsa kendisi mutlaka Nvidia kullanıyordur. Nvidia’yı yerin dibine sokmaya çalışıyor ise mutlaka Amd ekran kartı kullanıyordur. Sebebi nedir anlaşılmaz bir şekilde kendisi hangisini kullanıyorsa o en iyisidir mantığı var bizim insanımızda. Biz bu fanatikliği bir kenara bırakıp gelelim iki firmanın da artı ve eksilerine…

Amd vs Nvidia Artı ve Eksi Yönleri

AMD işlemci yönünden biraz geri kalsa da ekran kartı konusunda iddialı bir şekilde yoluna devam ediyor. Amd’nin en büyük handikaplarında birisi sürücü desteğini yeteri kadar verememesiydi fakat şimdi yeni gelen oyunlarla birlikte ayda neredeyse 3 tane driver desteği geliyor. Bu da hatalarını görüp düzelttikleri anlamına geliyor. Amd’nin en büyük eksikliği piyasada Nvidia destekli oyunların daha fazla çıkması. Peki Nvidia destektekli oyunlar Amd ekran kartlarında çok kötü mü performans veriyor? Tabiki hayır. Ancak o oyunun Nvidia’ya özgü efekleri olması, Nvidia’da daha iyi fpsler vermesi oyunun fanatiği olan Amd ekran kartı sahibini rahatsız eder. Eğer o oyunun fanatiği iseniz bizce en iyisi Nvidia.

Oyun için bir ekran kartı arıyorsanız ve Physx, MFAA, TXAA, Nvidia Shadow ve Cuda çekirdekleri gibi bazı özellikler sizi ilgilendiriyorsa, 3D çizim ve Render işiyle meşgulseniz Nvidia ekran kartı tavsiye ediyoruz.

NVIDIA’nın en büyük artısı aslında Amd’nin en büyük eksinin oluşturuyor. O da  Oyun destek konusunda geniş bir ağa sahip olması.Sürücüleriyle ilgili ufak tefek sorunlar yaşansa da zamanında sürücü çıkararak son çıkan oyunlara güzel optimizasyonlar sağlıyorlar.

Nvidia’nın Amd gibi 4-5 yaşında ekran kartları da halen güçlü fakat burada Nvidia için ufak bir sorun söz konusu. Nedeni ise Amd her yeni sürücü çıkardığında eski kartlarında performansta düşüş değil  tam tersine yükselme meydana geliyor. Performansına katkı sağlayıp oyun optimizasyonunu iyileştiriyor. Nvidia’da bu konularda bazı şikayetler var. Nvidia yeni sürücü çıkardığında bu sürücü maalesef önceki nesil kartlarda bir performans artışı meydana getireceğine düşüşte meydana getirebiliyor. Bununla ilgili birkaç testi internette görebilmeniz mümkündür. Bu durumda Nvidia için bir eksi kabul edilebilir.

Her iki kartında bazı sorunlu sürümleri veya sürücüleri çıkabiliyor. Bu kartları kullanıp da hiçbir sorun yaşamayan kullanıcılar da olabiliyor. Her iki firmada olumsuz kart çıkarabiliyor. Bu kartlar üzerinden bir diğer firmayı kötülemek de pek mantıklı değil.

Sonuç : Amd mi Nvidia mı ? Hangi Ekran Kartını Almalıyım ?

Sonuç olarak Amd mi Nvidea mı ? sorusunun cevabı bizce Ekran kartı alırken marka seçimi bütçeye göre yapılmalıdır. Bu seçimi yapabilmeniz için bütçenizi ve bu kartlardan beklentilerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Beklentilerinize göre yazımızın üst kısımlarında oyun için mi 3d çizimler için mi yoksa normal kullanım için mi belirlemeniz ve sizin bütçeniz hangisine uygunsa ve hangisinin desteklediği oyunlar sizin ilgi duyduğunuz oyunlara yakınsa o ekran kartını tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Bütçeye göre kıyaslamalarımız için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık