En İyi Psikoloji Kitapları | İşte En Çok Okunan, En Popüler Psikoloji Kitaplar Listesi
En-iyi-psikoloji-kitapları
8

Psikoloji ile ilgilenen ve bu konuda kitap okumak isteyen herkes için en iyi psikoloji kitaplarını bir araya getirdim ve kitapların konularını sizlere aktarmaya çalıştım. Listede En iyi psikoloji kitapları, psikoloji öğrencilerinin okuması gereken kitaplar, en çok okunan psikolojik kitaplar bulunuyor.

Eğer psikoloji konusunda bir kitap listesi yapmak istiyorsanız listemi gözden geçirmek sizin için yararlı olabilir.

Umarım işinize yarayacak kitaplarla sizleri buluşturabilirim. Keyifli Okumlar…

Ayrıca 36+ Okunması Gereken Kitaplar Listesine Buradan Göz Atabilirsiniz ; 

36+ Okunması Gereken Kitaplar Listesi

En İyi Psikoloji Kitapları Listesi – En Popüler ve En Çok Okunan Psikoloji Kitapları

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small, Gigi Vorgan

En iyi psikoloji kitapları - Bir Psikiyatristin Gizli Defteri

Yazar : Gary Small – Gigi Vorgan

Sayfa Sayısı : 337

En iyi psikoloji kitapları olarak önermek istediğim ilk kitap Bir Psikiyatristin Gizli Defteri. Kitap, Dr Gary Small’ın deneyimlerinden yola çıkarak yazılmış, Gigi Small’un da yardımlarıyla hikayeleştirilmiş, hastaların gizliliklerini korumak için isimleri, temel bilgileri, ayrıştırıcı özellikleri değiştirilerek yayımlanmış. 15 bölümden oluşuyor ve her bölümde bir hastanın problemleri anlatılıyor, ardından çözümleniyor. Sadece hastalardan ibaret değil tabii. Senkronize olarak Gary’nin eğitimini, kariyerinde ilerlemesini, Gigi ile tanışmasını ve düşüncelerini okuyoruz.

Kitabın yazılma amacını, psikiyatri dalına ve psikolojik problemlere olan utanç vb. önyargıları ve ciddiyetsizliği kırmak olarak tanımlayabiliriz. Bunu gayet iyi açıklayan bir önsöz var. Hikayeler eski yıllardan günümüze doğru kronolojik olarak ilerliyor, özellikle ilk bölümler 80’lerden olduğu için, önyargıların çoğunu “Benim çocuğum deli değil, psikiyatriste ihtiyacımız yok” gibi serzenişlerden görebiliyoruz. Artık tabii ki psikolojik problemleri utanılacak bir şey gibi görme durumu oldukça az kaldı, ama bir yerlerde hala var. O yüzden kitabı okumanın ve okutmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Mesela çoğu hikayedeki gibi, psikiyatrik-psikolojik problemlerin fiziksel etkilerini görmeden doktora gitmeye gerek duymuyoruz. Ya da fiziksel olarak hissedilen bir çok sorunun aslında psikiyatrik kaynaklı olabileceğini ve terapiyle aşılabileceğini anlayamıyoruz. Psikolojik rahatsızlıklardan çekinen biri olmasanız bile, kitaptan öğreneceğiniz çok şey var. En absürd, en ilginç vakaları toplamış olsalar da, basit rahatsızlıklarla ilgili de bilgi sahibi oluyoruz. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri, psikoloji öğrencilerinin okuması gereken kitaplar arasında herkesçe önerilmektedir.

Sol Ayağım – Christy Brown

En iyi psikoloji kitapları - Sol Ayağım

Yazar : Christy Brown

Sayfa Sayısı : 189

Sol Ayağım, En popüler psikoloji kitapları arasında yine oldukça etkileyici bir eser. Sol Ayağım, Beyin felci geçiren İrlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown’un 1954 yılında kaleme aldığı otobiyografisidir.

Eser, bir oto biyografi çalışmasıdır. Beyin felci geçiren İrlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown beyin felci geçirerek doğmuştur. Beş yaşına kadar hiç bir zeka belirtisi göstermeyen yazar, sadece sol ayak parmaklarını kımıldatabilen özürlü ve engelli bir çocuk olarak dünyaya gelmiştir. Daha sonra sadece sol ayak parmaklarını kullanarak resim yapmayı, yazmayı okumayı ve konuşmayı dahi başarmıştır.

Eser, yazarın engelli bir çocuk olarak dünyaya gelmesinden sonra bunları başarmak için yaptığı çabaları kaleme almış olan bir otobiyografi çalışmasıdır. Eser: “Doğuştan beyin felçli doğduğu için sadece sol ayağını kullanabilen İrlandalı yazar Christy Brown’un aynı adı taşıyan kitabından uyarlanmış gerçek bir yaşam öyküsüdür.”

Yazar, kitapta sol ayağıyla kalem tutmayı, konuşamamanın verdiği acizlikleri ve annesiyle babasının yardımıyla tekrar hayata ümitlendirilmesini anlatmaktadır.

Kitap, Daniel Day-Lewis’in başrolünü oynadığı ve performansıyla Oscar Ödülü kazandığı filme de konu olmuştur. Christy Brown’u canlandıran Daniel Day-Lewis 1989 yılında, bu filmdeki performansıyla en iyi erkek oyuncu dalında Oscar kazanmıştır. Brenda Fricker ise bu filmdeki performansıyla en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazanmıştır. Ayrıca film en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dalında da Oscar’a aday gösterilmiştir.

Sonuç olarak Sol Ayağım, en iyi psikolojik roman tavsiyelerinden biri.

Otomatik Portakal – Anthony Burgess

En iyi psikoloji kitapları - Otomatik Portakal

Yazar : Anthony Burgess

Sayfa Sayısı : 168

Otomatik Portakal En iyi psikoloji kitapları olarak önerebileceğim bir başka eser.

25 Şubat 1917 doğumlu İngiliz yazar Anthony Burgess’ın en popüler romanı olan Otomatik Portakal, ilginç bir yazım sürecine sahip. 1959 yılında tümör nedeniyle 1 yıldan az ömrü kaldığını öğrenen Anthony Burgess, ölümünün ardından karısının geçimini sağlaması için kitaplar yazmaya başlar.

Daha sonra ise yanlış tanı koyulduğu öğrenilir ancak Burgess artık dünyaca tanınan bir yazar olmuştur. Bu süreçte yazdığı kitapların başında gelen Otomatik Portakal’da yarattığı Alex karakteri de yazarın hastalığı öğrendiği zamandaki psikolojisini yansıtmaktadır. Roman yazarı, şair, besteci, eleştirmen, dil bilimci ve çevirmen gibi sıfatları bulunan Burgess’ın en büyük özelliklerinden birisi de eserlerindeki ortaya koyduğu nefret duygusudur.

Otomatik Portakal, Alex ve çetesi olarak adlandırabileceğimiz 4 karakteri konu alan bir hikayedir. Hikayenin merkezi konumunda olan Alex’e Dim, Georgie ve Pete eşlik etmektedir. Eser, Alex adlı gencin ağzından anlatılmaktadır. Bu nedenle Alex’in gençlerle, şiddetle, toplumsal yapıyla ilgili yaptığı yorumlar kitap için büyük önem taşımaktadır. Eser, 15 yaşındaki Alex’in çalkantılı gelişimini konu almaktadır. Günümüz toplum yapısını şiddet yanlı bir karakterle, sert bir dille eleştiren eser, ilgisiz aile yapısını ustalıkla incelemeyi başarıyor.

Ayrıca Otomatik Portakal en çok okunan psikolojik kitaplar arasında da yer alıyor.

Açlık – Knut Hamsun

En iyi psikoloji kitapları - Açlık

Yazar :  Knut Hamsun

Sayfa Sayısı : 160

Edebiyat çevrelerince, yazarın çocukluk ve gençlik yılları boyunca çektiği sıkıntıların bu kitabın temelini oluşturduğu dile getirilmektedir. Yazar, çektiği sıkıntılardan sonra 1920’de Nobel Edebiyat ödülünü alabilmiştir. Sadece bu bile yazarın azminin zaferidir ve En iyi psikoloji kitapları arasında yer alır.

Açlık, sefil halde olan bir insanın hayatla ve kendisiyle kavgasını anlatmaktadır. Kahramanımızın romanda ismi geçmiyor ama zor bir anında uydurduğu bir isim var.

Kahramanımız Andreas Tangen, utangaç, ince düşünceli, onurlu biridir. En büyük hayali ünlü bir yazar olmaktır ve bunu gerçekleştirmek için her fırsatta yazar. En büyük hayali olmasının yanı sıra tek geçim kaynağının yazılarından aldığı paralar olması, onu sürekli yazmaya sevk eder. Andreas her yazdığı yazıda yayınevlerinin kapısını arşınlar ancak bu ziyaretleri çoğunlukla hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Andreas’ın yazıları reddedildikçe maddi sıkıntıları artar. Gün geçtikçe yiyecek lokma bulamayacak hale gelmesi, Andreas’ı çaresiz bırakır. Bu zor zamanlarında birkaç dostu hariç, tanıdıklarından da umduğu yardımı bulamaz.

Andreas, kitabın başından sonuna kadar sürekli olarak gelgitler yaşar. Yazdığı yazılar red edildikçe hırsızlık, dolandırıcılık gibi başka yollarla para kazanmayı düşünmeye başlar. Doğuştan onurlu bir insan olan Andreas, kendiyle mücadele eder ve yine de onurundan vazgeçmez. Andreas’a yardım edenler çıktıkça kısa süreli de olsa sıkıntılarından uzaklaşır. Zaman zaman yaşanan sürprizler ve bazı insanların ona önyargısız yaklaşımları, Andreas’a hayatı sevdirir. Beklenmedik zamanda gelen biri ise onun hayatını kısa süreli de olsa güzelleştirir.

Açlık da en çok okunan psikoloji kitapları arasında adını yazdırmış bir eserdir.

İyi Hissetmek – David Burns

En iyi psikoloji kitapları - İyi Hissetmek

Yazar : David Burns

Sayfa Sayısı : 412

En iyi psikoloji kitapları listesinde sıradaki eser David Burns’ten İyi Hissetmek. Kitabın yazarı Dr. David Burns bilişsel terapiyi benimsemiş bir terapist. Danışanlarına uyguladığı depresyon tedavisinde seanslar arasında bibliyoterapi(okuma terapisi) olarak ev ödevleri vermek için bu kitabı kaleme almaya başlıyor ve kitabın bu kadar geniş çaplı ‘iyi hissettirme’ etkisi yazarı da şaşırtıyor.

Kitapların genel olarak iyi hissettirme etkisine zaten çoğumuz inanıyoruz ama bu kitap okuyucuya başka bir düşünme şeklinin var olduğunu söyleyerek size daima bir iyi olma halinin kapısını aralıyor. “Düşünceler duyguları yaratır.” diyen bilişsel terapist David Burns mantık dışı düşüncelerin farkına vararak duygu durumumuzu değiştirebilmek için size yol gösteriyor ve uygulayabileceğiniz bilişsel etkinlikler öneriyor. Başta etkinliklerin basitliğiyle başarısı arasındaki ters orantıya inanamayabilirsiniz ama hepsi denemeye değer. Ayrıca Burns çalıştığı hastaların bu etkinlikleri uyguladığında elde ettiği sonuçlara da yer veriyor kitapta.

Bilinçaltı – Sigmund Freud

En iyi psikoloji kitapları - Bilinçaltı

Yazar : Sigmund Freud

Sayfa Sayısı : 106

En iyi psikoloji kitapları olarak önermek istediğim bir başka kitap Bilinçaltı. Sigmund Freud bu kitapta, psikanalizin ortaya nasıl çıktığını, çıkarken hangi zorluklarla karşılaştığını, gelişmesinin neden istenmediğini ve bu zorluklara kimlerin yol açtığını anlatıp, aynı zamanda psikanalize gerek az gerek daha fazla desteği olan her psikanalist ve psikanalizciye, bilim adamlarına, araştırmacı yazarlara ve aynı zamanda hekimlik eğitimi olmayan kişilerin sağladığı yararlardan bile bahsetmiş.

Freud hem psikanalize faydası olanları fazlasıyla yüceltmiş hemde bir nebze yermiş ve bunu yaparken kendini hep en yüksekte tutmuş. Psikanalizi oluşturan geriye itim ve karşıkoyum öğretisi, bilinç dışını tanımak için düşlerin çözümlenip değerlendirilmesi ve çocuk cinselliğinin benimsenmesi gibi psikanalizin temel öğelerini ve uygulama yöntemlerinede geniş bir yer vermiş.

Bilinçaltı en çok okunan psikolojik kitaplardan biri.

Duyguların Psikolojisi – Nevzat Tarhan

En iyi psikoloji kitapları - Duyguların Psikolojisi

Yazar : Nevzat TARHAN

Sayfa Sayısı : 240

Duyguların Psikolojisi, Tavsiye edilen psikoloji kitapları arasında okunması gereken bir eser. Prof. Dr. Nevzat Tarhan Duyguların Dili’nde insanoğlunun sahip olduğu olumlu ve olumsuz tüm duyguları (sevgi, merhamet, güven, adalet, sabır, vefa, ümit, iyimserlik, merhamet, bencillik, gurur, kibir, şüphe, öfke, kin, üstünlük, üzüntü, nefret, kıskançlık) tek tek çözümlüyor. Olumlu duyguları daha etkin kullanma yollarını gösterirken, olumsuz duygularla mücadele yöntemlerini ve bunların bireysel ve toplumsal faydaya nasıl tahvil edilebileceğini açıklıyor.

Sol beyni eril, sağ beyni dişil olarak niteleyen Tarhan, kitabında bu iki beynin alanını doğru yerde kullanmak yönünde tavsiyeler veriyor. Bu noktada ön beyin alanıyla ilgili yeni bilgiler devreye giriyor. Akılla duyguyu birleştiren ön beyin, bilgileri işleme sürecini gerçekleştiriyor. Bunu için, iki beyin lobu arasında koordinasyon sağlayabilen kişiler, akıl ve duygu dengesini doğru kuruyorlar.

Tarhan bir anlamda duygusal zekâyı doğunun ve batının değerleriyle yeniden yorumluyor. Zaten yazara göre, kitabın amacı da; insana duyguların kökenini anlatıp, kendi kendisini yönlendirmesini sağlamak.

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim – Joanne Greenberg

En iyi psikoloji kitapları - Sana Gül Bahçesi Vadetmedim

Yazar : Joanne Greenberg

Sayfa Sayısı : 282

En iyi psikoloji kitapları listesindeki bir başka eser Sana Gül Bahçesi Vadetmedim. İçine doğduğu dünyanın kurumlarıyla bağdaşmayı öğrenemeyen, iletişimsizliğin karanlığında yaşayan on altı yaşındaki bir genç kızın öyküsü…

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, deliliğin, resmi tanımıyla akıl hastalığının öyküsü: Deborah kimlik kavramını yitirip içine kapanmış, zengin düşlemi ve mizah duygusuyla yarattığı kendi düşsel dünyasına sığınmıştır. İki dünyanın çatışmaya başlaması, Deborah`ın akıl hastanesine “düşme”sine neden olur. Bundan sonra hastaneleri, doktorları vb. kurumlarıyla toplumun “kurtarma operasyonu” başlar.

Greenberg`in kendi yaşamından yola çıkarak yazdığı bu kitap, “akıl hastalarının gizleri” üzerine pek çok ipucu taşırken, toplumun yerleşik değer yargılarına çarpıcı bir eleştiri de getiriyor, böylece normal kavramını sorgulamaya götürüyor bizi.

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim psikolojik roman tavsiyeleri olarak güzel bir psikoloji kitabı önerisi.

Deliliğe Övgü – Desiderius Erasmus

En iyi psikoloji kitapları - Deliliğe Övgü

Yazar : Desiderius Erasmus

Sayfa Sayısı : 180

Erasmus’un Deliliğe Övgü adlı eserinin tüm klasikler arasında çok özel bir yeri vardır. Rönesans edebiyatının en iyi örneklerinden biri sayılan Deliliğe Övgü bugün okunduğunda, yüzyıllar sonra hala okura inanılmaz keyif veren ender yapıtlardan biridir ve En iyi psikoloji kitapları olarak önerebileceğim güzel bir eserdir.

Erasmus’un Deliliği, birinci tekil şahısta, okurla konuşan bir karakterdir. Yazar dramatik bir sahneleme kurgular ve kadınsı özelliklerle donatılmış bir kahraman ağzından birçok önemli konular işler: akıl konusuna tek yönlü ve önyargılı bakmayan, bilginin sınırlarını ve değerini anlayan ve en önemlisi de insan hayatını belirleyen davranışların erdemlerini sorgulayan bir karakterdir Delilik. Hoppa ve çekici olduğunu söyler. Asla okurla polemiğe girmez, tek amacının eğlendirmek olduğunu sık sık yineler. Okurdan beklentisi ise, eğlenmenin ötesinde, hayali seyircileri gibi ondan yana olarak, onun fikirlerini anlamamızdır. Dilini sakınmayan, aklı bir karış havada olmasına rağmen çok da çekici ve arzu doludur sunduğu karakter.

İki önemli tema üzerine kuruyor Erasmus eserini: 1) Gerçek bilgelik, deliliktir. 2) Kendini bilge sanmak deliliktir. Birinci temaya baktığımızda, akla fazla prim vermiş insanlığa yeni bir pencere açılır gibidir. Rasyonel davranış aşırı yüceltildiği için insan kendi doğasından uzaklaşmıştır. Yeniden doğasının gerektirdiği “çocuksuluğu” bulması, tam da Rönesans felsefesinin temelindeki düşüncelerden beslenir. İkinci tema ise, ortaçağda okuma yazma bilenlerin sadece soylular ve din adamları olduğunu düşünürsek, onların nüfusun geri kalanı üzerinde baskı ve zorbalık yapma hakkı bulmalarıdır eleştirilen.

Günübirlik Hayatlar – Irvin D. Yalom

En iyi psikoloji kitapları - Günübirlik Hayatlar

Yazar : Irvin D. Yalom

Sayfa Sayısı : 208

10 farklı terapi öyküsü, 10 farklı yaşam. Hepsinin kesişimi gerçek ve içimizden olması. Hikayelerin hepsinde, farklı sebeplerden dolayı yardıma ihtiyaç duyan insanlar olsa da hepsinin ihtiyaçları bir insan olarak deneyimleyebilecekleri en önemli korkulardan birine dokunuyor aslın da. Ölüm. Kiminin geçmişinde bir yerlerde yakınından geçmiş, kimi an içinde savaşıyor, kimi ise farkında değil böyle bir savaşın içinde olduğunu. Ayrıca kitabın adı, 10. Bölümde Marcus Aurelius’un Düşünceler adlı kitabında geçen alıntı doğrultusunda verilmiş.

En iyi psikoloji kitapları listesinde ki bu eserin ana fikrini oluşturan alıntısı: “Hepimizinki günübirlik hayatlar; hatırlayanın, hatırlanandan farkı yok. Hepsi geçici. Hem anılar hem de onların nesnesi. Her şeyi unutmuş olacağın günler kapıda, her şeyin seni unutacağı günler yakın. Bil ki çok geçmeden hiç kimse ve hiçbir yerde olacaksın.” Yalomu’un bir terapi öyküsünde yer alan bu satırlar belki de kitaptaki bütün psikoterapi öykülerinin paydaş bir fikri.

İçimizdeki Çocuk – Doğan Cüceloğlu

En iyi psikoloji kitapları - İçimizdeki Çocuk

Yazar :  Doğan Cüceloğlu

Sayfa Sayısı : 254

En iyi psikoloji kitapları tavsilerinden biri de Doğan Cüceloğu’nun İçimizdeki Çocuk adlı eseri. Hepimizin içinde bir çocuk vardır. İçimizdeki çocuk her zaman sağlıklı bir ortam içinde gelişmez. Aile, okul, genel kültür ortamı çoğu kere çocuğun sağlıklı gelişmesini engeller. Birey bedenen büyür, fakat içimizdeki çocuk psikolojik anlamda sağlıksız ve cılız kalır.

İçindeki çocuğu sağlıksız olan bireyin kişiliği bağlaşıktır. Çünkü bu birey yaşamın anlamını, mutluluğunu, kendi değerini ilişki içinde olduğu başkalarının gözünde, sözünde, davranışında kısacası başkalarının kendisine verdiği değerde arar; kendine verdiği değer başkalarının onu algılamalarına bağlanmıştır. Bu anlamda bağlaşık kişilik temel yapıyı oluşturur.

İç çocuğumuzu arayış uzun süreli bir yolculuktur. Elma ağacını diktikten bir hafta sonra o ağaçtan elma toplamayı beklerseniz, kendinizi hayal kırıklığına baştan mahkum etmiş olursunuz. Biyolojik gelişmelerde olduğu gibi, psikoloji alanındaki gelişmelerde yavaş adımlarla ilerler. Yıllar boyunca süren bir hastalığı bir anda iyi etmeyi beklemeyin. İç çocuğunuza inanarak her gün iç çocuğunuzla buluşmaya devam edin.

Kadın Psikolojisi – Nevzat Tarhan

En iyi psikoloji kitapları - Kadın Psikolojisi

Yazar : Nevzat TARHAN

Sayfa Sayısı : 350

Kadın Psikolojisi, En iyi psikoloji kitapları listesinden bir başka eser. Kadın Psikolojisi günümüz kadınlarını, kadınlar üzerine uygulanan yanlış politikaları, duygu, düşünce, kısaca kadınlarla ilgili olan her şeyi ele alıyor. Nevzat Tarhan bilimsel bakış açısıyla kadın-erkek ilişkileri, kadın psikolojisini, anneliği objektif bir biçimde ele almış. Kitapta değinilmesi gereken ne kadar nokta varsa değinilmiş. Karşılaştırmalı anlatım ve bilimsel deneylerle de desteklenen görüşler, kitabı daha gerçekçi kılıyor.

Kitapta kadın erkek eşitsizliği, kadının ikinci bir tür olarak algılanması, şiddet, özgürlük, ataerkil toplum yapısının kadın üzerindeki etkileri, geçmişten günümüze dünya da kadınlar ve kadın hakları ile ilgili bir çok bilgiyle karşılaşacaksınız.

Temel Psikolojik Danışma Becerileri – Richard Nelson – Jones

En iyi psikoloji kitapları - Temel Psikolojik Danışma Becerileri

Yazar :  Richard Nelson – Jones

Sayfa Sayısı : 187

Temel Psikolojik Danışma Becerileri En iyi psikoloji kitapları olarak önerebileceğim bir başka eser.

Danışmanlar ve yardımcılar kimlerdir?
Temel danışmanlık becerileri nelerdir?
Yardım etme süreci nasıl işler?
Alandaki etik meseleler ve ikilemler nelerdir?
Çok kültürlü ve cinsiyete duyarlı yardım nasıl olmalıdır

Tüm bu sorulara cevap bulabilceğiniz kılavuz niteliğindeki bu kitapta, danışmanlık becerileri kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. Bu becerilerin kazanımını ve geliştirilmesini en kolay şekilde öğretme yolunu hedefleyerek uygulamacılara yardım ilişkisini nasıl kuracağına, geliştireceğine ve sonlandıracağına dair bir yapı sunuyor. Teorik bilgilendirmenin ardından verilen vaka örnekleri, diyaloglar ve etkinlikler ile danışman ve yardımcıların eğitimini ve pratiğini destekliyor.

İlk bölümde, psikoterapistler ve danışmanlık önceliği olmayan diğer mesleki rollerdeki yardımcıların çalışma alanları, becerilerin tanıtımı ve yardım süreci ele alınarak kapsamlı bir giriş bölümü oluşturulmuştur. Daha sonra her bir beceri detaylı olarak incelenmiştir. Sürecin başlangıcından önce anlama, ilgi gösterme gibi beceriler verilip bunun üzerine süreci yapılandırmanın yolu çizilmiştir. Soru sorma, dirençleri yönetme, problem çözümünü kolaylaştırma, ev ödevi verme gibi becerileri tanımlamanın ötesinde etkin kullanımını sağlayacak uygulamalar sunulmuştur. Bu aşamaların ardından yardım ilişkisini nasıl sonlandırmak gerektiğine ilişkin bilgi ve pratik bir arada verilmiştir. Son bölümde, bütün bu uygulamaların etik bir çerçevede yapılmasını destekleyecek konulara değinilmiştir. Etik meseleler ve ikilemler, çok kültürlü ve cinsiyete duyarlı yardım konuları tamamlayıcı nitelikte ele alınmıştır.

Temel Psikolojik Danışma Becerileri  psikoloji öğrencilerinin okuması gereken güzel bir psikoloji kitabı tavsiyesi.

Totem ve Tabu – Sigmund Freud

En iyi psikoloji kitapları - Totem ve Tabu

Yazar : Sigmund Freud

Sayfa Sayısı : 240

En iyi psikoloji kitapları listesinde sıradaki eser Totem ve Tabu. Sigmund Freud yaratıcısı olduğu psikanaliz metodu ve bıraktığı anıtsal eserler topluluğu ile çağdaş düşünceyi derinden etkilemiş bir bilim adamı ve düşünürdür. Onu, bu ünlü eserinde, psikanalizi toplum bilimleri alanına yayar ve uygularken görüyoruz. Freud’ün, günümüz nevrozlularıyla ilkel insanlar arasında kurduğu analoji abartmalı bulunsa bile, ilgi uyandırmaktan geri kalmaz. Ayrıca, bu eser, psikanalizin sentez ve yorum gücünü gösteren güzel bir örnektir.

Totem ve Tabu kitabı en çok okunan psikolojik kitaplar listesinde yer almaktadır.

Sinestezya – Jeffrey Moore

psikoloji kitabı tavsiye sinestezya

Yazar : Jeffrey Moore

Sayfa Sayısı : 406

Sinestezya, En iyi psikoloji kitapları arasında okunması gereken bir başka eser. Kimine göre hastalık olan bir durum kimine göre katıksız bir mucize olabilir mi?Sinestezi, algılamada duyuların birleşmesi anlamına gelir. Sinestezikler gerçeği, farklı duyusal algılamaları birbiriyle karıştırarak görür. Kimi için ‘E’ har? yeşildir örneğin. Bazısına göre ‘R’nin tiz bir sesi vardır ya da ‘5’ rakamı sarı renktir, ‘Fa’ notası çikolata tadındadır.Bazı araştırmacılar tarafından ‘hastalık’ olarak kabul edilen Sinestezi, bazılarına göre mucize, hatta mistik bir insan yeteneğidir. İşin ilginç yanı, sinestezikler çoğu zaman farklılıklarının farkında bile değildir.Sinestezya dünya çapında bir bilim adamının notlarına ve onunla birlikte çalışan dört sinesteziğin günlüklerine dayanan, zihnin kimyasından ruhun simyasına, sinesteziden Alzheimer’e, Batı felsefesinden 1001 Gece Masalları’na uzanan, unutulması zor, kışkırtıcı bir roman.

Keşfedilmemiş Benlik – Carl Gustav Jung

En iyi psikoloji kitapları - Keşfedilmemiş Benlik

Yazar : Carl Gustav Jung

Sayfa Sayısı : 112

En iyi psikoloji kitapları listesindeki güzel kitaplardan biri de Keşfedilmemiş Benlik. Keşfedilmemiş Benlik sorgulayan bir kitap. Onu okurken, kendinizi dünyanın en büyük psikiyatristlerinden birinin yanında oturuyor ve insanın en önemli sorunlarından birisi üzerine söyleşisini dinliyor gibi oluyorsunuz.

Bir kitap anlatmakla, öğretmekle, yeni bir bakış açısı sunmakla kalmaz aynı zamanda hep düşündüğümüz nasıl ifade edeceğimizi bilmediğimiz şeyleri bizim yerimize ifade eder. Bazen de düşündüklerimize çok daha iyi, çok daha yeni açıklamalar getirir. C. G. Jung’un bir birey olarak kendini anlamanın, benliğini bulmanın önemini anlattığı kitabı Keşfedilmemiş Benlik tam olarak bunları sağlamakta.

Kitapta değinilen bir çok konu yanında asıl vurgu yapılmak istenen; bireyin benliğini, ruhunu, psikolojisini anlaması. Toplumların değişimi bireyden başlıyorsa bireylerin değişimi birinin birbirinden bağımsız incelenmesi gerektiğini düşünüyor. Her birey içinde kendi kozmosunu barındırıyor. Bu sebeptendir ki bireyler, kendilerini ve diğerlerini anlamak için ön yargıları, toplumsal değerleri, genellemeleri, varsayımları ve tecrübelerini bir kenara bırakmalı. Tüm bunları kenara bırakmayı başaramadığımızda sınırlar çizmeye, duvarlar örmeye, kendimizi ve başkalarını birer kalıba sokmaya, anlamsız üç beş kelimeyle tanımlamaya başlıyoruz ve bu yüzden anlayıştan, anlamaktan git gide uzaklaşıyoruz. İnsan bu kadar karmaşık, farklı bir varlıkken kendimizi bu kalıplar içine hapsederek benliğimizi basite indirgiyoruz.

Kendinizle Barışık Olmak – Nevzat Tarhan

En iyi psikoloji kitapları - Kendinizle Barışık Olmak

Yazar :  Nevzat TARHAN

Sayfa Sayısı : 190

En iyi psikoloji kitapları Ruh sağlığını korumanın yolu, insanın kendisiyle ve çevresiyle barışık olmasından geçer. Kendimizle barışmak; duygularımızı denetim altına almayı başarmak ve hayatımızı amaçlarımızdoğrultusunda yönlendirebilmek demektir. Bunun için duygularımızı eğitmeyi öğrenmemiz gerekir. Çünkü duygularımızı yönetebilmek bizim elimizdedir.Profesör Doktor Nevzat Tarhan, “Kendinizle Barışık Olmak’ta tıbbın ve psikoloji biliminin verileriyle, kendinizle ve çevrenizle uyum içinde bir yaşama kavuşmanın ipuçlarını veriyor.

Kişilik, depresyon, mutluluk psikolojisi, şiddet gibi farklı konulara değiniyor. Genel olarak çok değerli bilgiler edinebileceğiniz, insan psikolojisi çok daha iyi kavrayıp anlayabileceğiniz, kişiliğinizi çözümlemenize yardım edecek En iyi psikoloji kitapları arasında.

Divan – Irvin D. Yalom

En iyi psikoloji kitapları - Divan

Yazar :  Irvin D. Yalom

Sayfa Sayısı : 444

En iyi psikoloji kitapları olarak önermek istediğim son kitap Irvin D. Yalom’dan Divan. Romanın ana kahramanı Ernest Lash. Etrafında 3 önemli karakter daha var. Hepsinin iç dünyasında ciddi boyutta sıkıntılar mevcut. Ama bunları bastırmayı tercih etmişler ve bilinçdışına itmişler. Doğal olarak da bunları belli bir yaşa kadar çözememişler. Hırsları, kompleks kaynaklı kibirleri, sevgi eksiklikleri, insanlara karşı acımasız tavırları, yalnızlıkları, intikama susamışlıkları, çocukluklarından kalan sıkıntılar en belirgin özellikleri. Fakat kendilerini incelemeye başlamalarıyla birlikte bir takım şeylerin farkına varacak Anadolu yakası escort ve değişmeye başlayacaklardır.

Bilindiği üzere Irvin D. Yalom psikolojik ve felsefi roman deyince akla gelen ilk isimlerden biri. Ve bu kitabı da psikanaliz ve felsefeye meraklı olanların okuduklarına pişman Alanya escort olmayacakları ve ayrıca en çok okunan psikolojik kitaplardan biri.

En iyi psikoloji kitapları

Değerli okurlar En iyi psikoloji kitapları listemi umarım Adana escort beğenmişsinizdir ve umarım bu listeden okuyacağınız kitaplar sizlere güzel değerler katar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (8)

Popüler Yorumlar
  1. bir psikaytrinin gizli defteri kitabını okudum birbirinden ilginç vakaların öyküleri ve çözümlerini yazmış. Benim kitap okumam için çok ilgimi çekmesi gerekiyor hikayenin benim gibi isteksiz okuyucular kitapta sadece şundan hoşlanmayabilir çok fazla ayrıntı var, bir konuşma arasına düşüncelerine de sıkıştırıyor. Haricinde psikolojiye merak ve ilgi duyuyorsanız anlatılan vakalar ilginizi çekecektir.

  2. 6 Temmuz 2019

    Irvin D. Yalom un kitapları, en iyi psikoloji kitapları listesinde olmazsa olmazdı. Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.

Yapılan Yorumlar
  1. 29 Haziran 2019

    Sol ayağım ve iyi hissetmek kitaplarını okudum. Çok başarılı Kitaplar gerçekten de.
    Totem ve tabu ile keşfedilmemiş benlik kitaplarını yeni aldım henüz okumaya başlamadım.
    Önerilen kitapların her biri herkesin kitaplığında bulunması gereken kitaplar.

    • 6 Temmuz 2019

      Bu kitaplar sadece psikolojiye meraklı kişiler için değil aynı zamanda her bireyin okuması gerektiğini düşündüğümüz tavsiye edebileceğimiz psikoloji kitapları. İnş zamanla bu kitapların kıymeti ve değeri anlaşılır.

  2. 29 Haziran 2019

    bir psikiyatrinin gizli defteri kltabı ilgimi çekti online mağazalarda bulabilirsem sipariş verip bir an önce okumak istiyorum

  3. 30 Haziran 2019

    Irvin D. Yalom un kitapları bir efsane psikoloji kitapları arasinda en favorimdir. Tskler guzel tanıtım için

    • 6 Temmuz 2019

      Irvin D. Yalom un kitapları, en iyi psikoloji kitapları listesinde olmazsa olmazdı. Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.

  4. 4 Ekim 2019

    Açlık, deliliğe övgü ve divan kitapları muhteşem eserler. Deliliğe övgüyü zaman zaman yine okurum. En iyi psikoloji kitapları arasında birde keşfedilmemiş benlik dikkatimi çekti bu kitabı yakın zamanda alıp okumak istiyorum. Bunun gibi farklı alanlarda da kitap önerilerinizi mutlaka bekliyorum. Güzel tavsiyeleriniz için teşekkürederim

  5. bir psikaytrinin gizli defteri kitabını okudum birbirinden ilginç vakaların öyküleri ve çözümlerini yazmış. Benim kitap okumam için çok ilgimi çekmesi gerekiyor hikayenin benim gibi isteksiz okuyucular kitapta sadece şundan hoşlanmayabilir çok fazla ayrıntı var, bir konuşma arasına düşüncelerine de sıkıştırıyor. Haricinde psikolojiye merak ve ilgi duyuyorsanız anlatılan vakalar ilginizi çekecektir.

  6. Deliliğe Övgü – Desiderius Erasmus bana kalırsa yazılmış en başarılı psikolojik kitaplardandır. Gerçek bilgelik deliliktir diyip insan davranışlarının altında yatan erdemlerden bahseden ve sorgulayan Erasmus, okurlar konuşup onları kitabın içine çekiyor başarılı bir biçimde. Neye uğradığınızı şaşırıyorsunuz, anlamadan geçiyor zaman.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir